Αναστάσιος Τόλης

Επίτιμος Προέδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας
Γαστρονομικός σύμβουλος της Υπεραγοράς Κρεάτων Ρίζος

Ο Αναστάσιος Τόλης γεννήθηκε στο Ζερβό Πρεβέζης και μεγάλωσε στην Στουτγάρδη της Γερμανίας με τους μετανάστες γονείς του.

Σπούδασε τη μαγειρική τέχνη στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Πάρνηθας, με υποτροφία μετεκπαίδευσης στη Σχολή της Λοζάνης Culinary School Lausanne.

Μετά το τέλος των σπουδών του είχε την ευκαιρία να συνεργασθεί με τα ξενοδοχεία Lausanne Palace, Royal Olympic, Caravel, Hilton Athens, Astir Palace Vouliagmeni (για 30 έτη ) και σε αλυσίδες εστίασης.

Η αγαπημένη του κουζίνα είναι η Ελληνική δημιουργική κουζίνα. Aγαπά πολύ και την Γαλλική κουζίνα που την ξεχωρίζει για τις βάσεις, τις προδιαγραφές και τα στάνταρ που ισχύουν μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Συμμετείχε σε διεθνείς διαγωνισμούς με πολλές διακρίσεις και σε αρκετούς από αυτούς συμμετείχε και ως κριτής των διαγωνισμών.

Έχε παρουσία σε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής.

Έχει διδάξει την μαγειρική τέχνη σε πολλές σχολές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Πρόσφατα, με υπογραφή του Paul Bocuse, καταχωρήθηκαν 4 συνταγές του στο ευρωπαϊκό σημειωματάριο των καλύτερων και πιο διακεκριμένων σεφ.

Έχει συγγράψει 4 βιβλία μαγειρικής για την Ελληνική και διεθνή κουζίνα. Έχει βραβευτεί από το Ανώτατο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου για την προσφορά του στην Ελληνική Γαστρονομία. ∆ημιουργίες του έχουν γευτεί αρκετές δημοφιλείς προσωπικότητες, πρόεδροι, πρωθυπουργοί, εφοπλιστές, δημοσιογράφοι κ.τλ.

Το 2007 καταχωρήθηκε στην Εγκυκλοπαίδεια WHO-IS-WHO της Ελβετίας που περιλαμβάνει προσωπικότητες και βιογραφικά από τους τομείς οικονομίας, πολίτικης, επιστήμης, τέχνης, πολιτισμού.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Chef’s club of Greece, διετέλεσε πρόεδρος για 12 έτη καθώς και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος για 4 έτη. Είναι κριτής του International Taste & Quality Institute – iTQi (Βραβεία Ανώτερης Γεύσης).

Είναι επίσης κριτής διεθνών διαγωνισμών μαγειρικής της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Wacs.