Αρνάκι ή κατσικάκι στη λαδόκολλα με θυμάρι

Το καλό πράγμα αργεί… και δίνει νόημα στις Κυριακές μας!

Μερίδες
6-8
Προετοιμασία
18 λεπτα
Ψήσιμο
2½ ώρες

Υλικά

3 κιλά αρνάκι ή κατσικάκι (περίπου 1 μπούτι και 2 χεράκια), με το κόκαλο. Ζητάμε να μας τα κόψουν σε μέτρια κομμάτια-μερίδες
2 κ.σ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
Χυμός από 2 λεμόνια
3 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι
1 γεμάτη κ.σ. ξερό θυμάρι
6 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
120 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένετε τα κομμάτια του κρέατος κάτω από τρεχούμενο νερό και τα στεγνώνετε καλά με χαρτί κουζίνας.

Τρίβετε τα κομμάτια ένα-ένα με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε για 30 λεπτά σε ένα σουρωτήρι.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι το χυμό λεμονιού, το μέλι, το φρέσκο και το ξερό θυμάρι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο.

Προσθέτετε τα κομμάτια του κρέατος (χωρίς να τα ξεβγάλετε από το αλάτι) και ανακατεύετε καλά.

Βάζετε στον πάγκο της κουζίνας 4 αρκετά μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας, σταυρωτά  το ένα πάνω στο άλλο. Στο κέντρο τους τοποθετείτε τα κομμάτια του αρνιού μαζί με το αρωματικό μείγμα.

Προσθέτετε πιπέρι και τυλίγετε ένα-ένα τα κομμάτια της λαδόκολλας ώστε να καλυφθεί καλά το κρέας, δένοντας στη συνέχεια σφιχτά με σπάγκο.

Τοποθετείτε μέσα σε ταψί και συμπληρώνετε 400 ml ζεστό νερό. Ψήνετε  για περίπου 2½ ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.

Σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε την πόρτα του μισάνοιχτη για 15-20 λεπτά.

Ανοίγετε προσεκτικά το ρολό μέσα στο ταψί και σερβίρετε το κρέας σε μια πιατέλα, ή με τη λαδόκολλα, μαζί με το  ζουμί του. Προαιρετικά, μπορείτε να σουρώσετε το ζουμί και να το βράσετε σε κατσαρολάκι μαζί με ελάχιστο λεμόνι ή/και κρασί και 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα, μέχρι να μειωθεί το υγρό στο μισό και να γλασάρει.

Προσθέτετε αλατοπίπερο εάν χρειάζεται.

Συνοδεύετε με πατάτες φούρνου, κριθαράκι ή ρύζι.

anastasios-tolis

ΑΡΝΙ & ΚΑΤΣΙΚΙ | ΜΟΣΧΑΡΙ | ΧΟΙΡΙΝΟ | ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ | ΕΤΟΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ | ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ο Σεφ μας

Αναστάσιος Τόλης, Επίτιμος Προέδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας