Λαιμός χοιρινός μαγειρεμένος με μυρωδικά

Το όνειρο κάθε γάστρας…

Μερίδες
4
Προετοιμασία
18 λεπτα
Ψήσιμο
2½ ώρες.

Υλικά

1 κιλό λαιμός χοιρινός
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 κ.σ. μηλόξιδο
2 καρότα, κομμένα σε μικρές ροδέλες
1 ματσάκι σέλερι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κ.σ. ξερό εστραγκόν
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
10 καρφογαρύφαλλα, καρφωμένα σε ένα κρεμμύδι
1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
3 κλωναράκια δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα. Ρίχνετε τα χορταρικά για να τα μαράνετε, προσθέτετε όλα τα μυρωδικά και σβήνετε με το κρασί και το μηλόξιδο.

Αφήνετε τη μαρινάτα να βράσει για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια την κατεβάζετε από τη φωτιά.

Όταν κρυώσει, περιχύνετε με τη μαρινάτα το κρέας και το αφήνετε σκεπασμένο για 2 ώρες στο ψυγείο.

Στη συνέχεια τοποθετείτε το κρέας σε μία γάστρα μαζί με τη μαρινάτα και το ψήνετε στους 160°C για 2½ ώρες.

Εναλλακτικά μπορείτε να το ψήσετε στην ψησταριά, κομμένο σε φέτες.

Σερβίρετε με πατάτες ή πουρέ, με μια δροσερή σαλάτα εποχής ή και με ριζότο λαχανικών, περιχύνοντας από πάνω του τη σάλτσα του κυρίως γεύματος.

anastasios-tolis

ΑΡΝΙ & ΚΑΤΣΙΚΙ | ΜΟΣΧΑΡΙ | ΧΟΙΡΙΝΟ | ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ | ΕΤΟΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ | ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ο Σεφ μας

Αναστάσιος Τόλης, Επίτιμος Προέδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας