Αναζήτηση
Back to all

Μερικοί το αγαπούν σενιάν

Μερικοί το αγαπούν σενιάν

Ψήστε σαν σεφ!
 

Μπλε


Ψήσιμο γρήγορο, κόκκινο χρώμα στη μέση. Ανάλογα με το βάρος του φιλέτου, ψήνουμε για περίπου 1 με 1 ½ λεπτό από κάθε πλευρά.

Σενιάν


Ψήσιμο γρήγορο, κόκκινο-ροζέ χρώμα στη μέση. Ανάλογα με το βάρος του φιλέτου, ψήνουμε για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Α-πουάν


Ψήσιμο μέτριο, ροζέ χρώμα στο κέντρο. Ανάλογα με το βάρος του φιλέτου, ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Μπιέν-κίουιτ


Καλοψημένο, χωρίς υγρά στη μέση. Ανάλογα με το βάρος του φιλέτου ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 6-7 λεπτά από κάθε μεριά.

Rare ή bleu (ρέαρ ή μπλε)


Ενώνουμε τον δείκτη με τον αντίχειρα της μιας παλάμης και πιέζουμε με το δείκτη της άλλης το παχύ τμήμα κάτω από τον αντίχειρα της πρώτης. Εάν η αίσθηση του κρέατος είναι ίδια με την αίσθηση από την παλάμη, τότε το εξωτερικό του κρέατος έχει γκρίζο προς καφετί χρώμα και το εσωτερικό του είναι κόκκινο με αρκετά υγρά και λίγο ζεστό. Στο κόψιμο εμφανίζεται αίμα στο πιάτο.

Medium-Rare ή saignant (μίντιουμ ρέαρ ή σενιάν)


Η «καρδιά» του κρέατος έχει ρoζ χρώμα. Το υγρό που βγαίνει από το κόψιμο είναι διαφανές με ελάχιστο αίμα. Για να διαπιστώσουμε εάν το κρέας μας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία, απλώς αυτή τη φορά ενώνουμε τον μέσο με τον αντίχειρα.

Medium ή a point (μίντιουμ ή α πουάν)


Σκούρο καφέ χρώμα στο εξωτερικό του κρέατος και στην «καρδιά» του ανοιχτό ροζ. Οι χυμοί που βγαίνουν κατά το κόψιμο είναι διαφανείς.

Για να διαπιστώσουμε εάν το κρέας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία, ενώνοντας τον παράμεσο με τον αντίχειρα.

Δεν υπάρχει έντονη διακριτή διχρωμία ανάμεσα στο κέντρο και στο εσωτερικό του κρέατος. Κατά την κοπή βγαίνουν ελαχιστότατοι διαφανείς χυμοί.

Ένα δάκτυλο απέμεινε για να ενώσουμε με τον αντίχειρα – το μικρό. Αυτό θα μας δείξει και την κατάσταση στην οποία τρώει ένα κομμάτι κρέατος η πλειοψηφία των Ελλήνων (καλού – κακού το αφήνουμε και λίγο παραπάνω).

Σχόλια
Αφήστε το σχόλιό σας Close