Για να ξέρουμε τι λέμε στην κουζίνα.
Ανάβω
“Ανάβουμε” μια τροφή μετά το τσιγάρισμα με λίγο αλκοόλ και την αφήνουμε να καεί μερικά δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε δηλαδή λίγο αλκοόλ στο φαγητό μας έτσι ώστε να πάρει φωτιά και το αφήνουμε να καίγεται για λίγη ώρα. Θέλει φυσικά εξαιρετική προσοχή για να μην ανάψουμε και τα φρύδια μας μαζί με το φαγητό!
Δένω
Δένουμε τη σάλτσα ενός φαγητού με μια αμυλούχα ύλη π.χ. με αλεύρι, ρυζάλευρο, με άνθος αραβοσίτου κλπ. Αφήνουμε να δέσει η σάλτσα σε σιγανή φωτιά. Δηλαδή αν έχουμε μια σαλτσούλα που είναι νερουλή, ρίχνουμε το αλεύρι ή το κορν φλάουερ κ.λπ. και αφήνουμε να “δέσει”, να γίνει πιο πηχτή. Προσοχή θέλει το ότι το αλεύρι πρέπει να το έχουμε διαλύσει σε ζεστό υγρό πρώτα ενώ το κορν φλάουερ πρέπει να το διαλύσουμε σε κρύο νερό πριν το ρίξουμε στη σάλτσα μας.
Ζεματίζω
Βράζουμε μια τροφή μέσα σε νερό για μερικά λεπτά, την ξεπλένουμε με κρύο νερό και τέλος τη στραγγίζουμε. Για παράδειγμα βάζουμε τα λαχανικά μας σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά, τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε αμέσως σε λεκάνη με παγωμένο νερό.
Καβουρδίζω
Τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά μια τροφή μέχρι να ροδίσει καλά. Για το καβούρδισμα χρησιμοποιούμε λάδι. Το ψήσιμο ενός ξηρού καρπού λέγεται επίσης καβούρδισμα. Το καβούρδισμα είναι γνωστό και ως σωτάρισμα.
Μαραίνω
Τσιγαρίζουμε ελαφρά μια τροφή σε λίγο βούτυρο ή λάδι χωρίς όμως να χρωματιστεί π.χ. μαραίνουμε το κρεμμύδι.
Μαρινάρω
Για να μαρινάρουμε μια τροφή χρησιμοποιούμε ένα μείγμα αρωματικών (μαρινάδα) μέσα στο οποίο βάζουμε τη τροφή για όση ώρα συνιστά η συνταγή. Η μαρινάδα μπορεί να είναι ωμή ή βρασμένη.
Ροδίζω
Χρωματίζουμε μια τροφή στο τηγάνι ή στο φούρνο δίνοντάς της ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
Σβήνω
Σταματάμε το τσιγάρισμα ή το βράσιμο μια τροφής, ρίχνοντας μέσα κρύο νερό, κρασί ή ζωμό.
Τσιγαρίζω
Χρωματίζουμε μια τροφή σε λίγο βούτυρο ή λάδι για λίγα λεπτά.